Madspildsskolen

Tips og inspiration til at mindske madspild

Nemme og lækre kernestykker, som du kan lave på rester

3 dl kærnemælk, A38, yoghurt eller tilsvarende
5 dl koldt vand
10 g gær
100 g revet frugt eller grønt (fx gulerod, squash, rødbede, græskar, æble eller pære – hvad end du har i køleskabet
175 g havregryn
600 g hvedemel
1.5 tsk groft salt
2 dl blandede kerner og frø (fx græskarkerner, sesamfrø eller hvad du ellers har i skabet

Kom vand, syrnet mejeriprodukt, gær, revet frugt og/eller grønt, havregryn og salt i en skål og rør det godt sammen. Tilsæt hvedemel og slå dejen godt sammen med en grydeske – dejen skal være fugtig. Drys kernerne på toppen af dejen. Dæk skålen med fx et låg eller en pose og stil dejen i køleskabet natten over eller mindst 8 timer.

Tænd ovnen på 250° – varmluft og sæt en bradepande til opvarmning i ovnen på nederste rille.

Når ovnen er varm: Dyp en spiseske i vand, og form det antal boller du skal bruge, ved at sætte klumper af den bløde dej på en plade med bagepapir.

Sæt straks bollerne i ovnen (ellers falder de sammen) og smid ca. 1 dl vand i den varme bradepande nederst i ovnen. Luk straks ovnlågen, så dampen bliver i ovnen.

Bag bollerne i 15-20 min. – de bliver ekstra sprøde af dampen, så sørg for at holde ovnlågen lukket under hele bagningen. Træk de varme boller over på en bagerist og lad dem køle af.

Lignende inspiration