Tag børnene med i køkkenet i ferien: 4 tips til den gode oplevelse

Hvis der i dagligdagen ikke er det store overskud til at tage børnene med i køkkenet, så er ferier altid en god lejlighed til at hygge over kødgryderne. Her får du en række tips til, hvordan det bliver en hyggelig oplevelse for både børn og voksne.

 

Det kan være svært for forældre at give børnene plads i køkkenet, når aftensmaden skal laves. Mange børn får kun lov til at dække bord og skrælle kartofler – aktiviteter som for mange børn kan synes kedelige. Men nu hvor ferien står for døren og der er ekstra tid og overskud i hverdagen, er det en god lejlighed til at invitere børnene med i køkkenet.

Og hvordan bliver det så en god oplevelse for både børn og voksne? Det giver Arla Fondens direktør, Sanne Vinther, her en række gode råd til.

 

Slip kontrollen og lad barnet bestemme

”Indflydelse er det helt store nøgleord,” lyder det første råd fra Sanne Vinther, der anbefaler, at man starter med at købe ind sammen. ”Det er en god idé at gå ud og være nysgerrige sammen. Men lad det være op til barnet at bestemme, og spørg ’hvad kunne du godt tænke dig at lave?’”

Det er vigtigt, at den voksne slipper kontrollen og accepterer, at det måske ikke bliver, lige som man selv havde tænkt sig. Hvis barnet meget gerne vil lave boller i karry, så giv dem lov til det.

 

Find en fælles udfordring

Man kan også lave en fælles udfordring ved at købe en grøntsag, som familien aldrig har prøvet før.

”Hjemme hos os kan vi af og til køre lidt fast i de grøntsager, vi normalt bruger. Så nogen gange køber vi en, vi aldrig bruger – eksempelvis en kinaradise – og så finder vi i fællesskab ud af, hvad vi gør med den,” foreslår Sanne Vinther.

 

Byt rollerne om for en aften

Det er vigtigt, at det er lysten, der driver værket for barnet. Prøv derfor at bytte rollerne om for en aften, så den voksne laver de opgaver, som måske er lidt kedelige, såsom at dække bord, skrælle kartofler og rydde op. Lad barnet stå ved stegepanden og gryderne og få lov at stifte bekendtskab med de forskellige køkkenredskaber. Måske roder det mere end sædvanligt, men det gør slet ikke noget, mener Sanne Vinther:

”Det vigtigste er at få lyst og nysgerrighed i gang, og det gør man ved at smage og prøve sig frem. Så skal de nok lære at rydde op senere.”

 

Skab madhygge og god stemning

Og så er det selvfølgelig vigtigt at skabe en god og positiv stemning, så det bliver en sjov oplevelse.

”Det skal være en hyggelig stund for os alle, så hav fokus på det. Og hvis barnet så bliver træt eller ukoncentreret, så kan det være en god ide bare at sige: ’det var fedt, du var med – jeg gør det lige færdigt’,” siger Sanne Vinther.