Arla Fonden sætter madspild på skoleskemaet i et nyt samarbejde med Silkeborg Kommune, som er støttet af LB Fonden. Klima, grøn omstilling og ikke mindst madspild er at finde på den helt store dagsorden – også inden for skoleverden. Derfor samarbejder Silkeborg Kommune og Arla Fonden om en ambitiøs madspildsindsats, hvor kommunens skoleelever gennem et undervisningsforløb, udviklet af Arla Fonden, får indsigt i, forståelse for og erfaring med, hvordan madspild kan reduceres.
Eleverne fra 6.-7.- og 8. klasse skal nemlig selv i sving, når de i løbet af ’Madværkstedet Madspild’ får udleveret trætte gulerødder, stødte æbler og tørt brød – og herefter skal kokkerere madspildsretter til en fælles klassebuffet, der til slut nydes af eleverne med umådelig stor stolthed.
10 af folkeskolerne i Silkeborg Kommune får besøg af madværkstedet, hvor eleverne får en ny forståelse for brugen af råvarer og bekæmpelsen af madspild. ”Madspild er jo et aktuelt og vigtigt emne over hele verden. Derfor er det selvfølgelig dejligt, når vores skoler får mulighed for at deltage i et projekt som det her. Jeg glæder mig over, at så mange af vores elever får en sjov, spændende og lærerig dag, hvor de får ny viden og inspiration med hjem, som de kan bruge både nu og når de bliver ændre.” siger Thomas Born Smidt, skolechef i Silkeborg Kommune.
Chips af tørre tortillapandekager, ’Karlas luksusdip’ på den sidste rest creme fraiche og hjemmelavet æwlekage…
Kun fantasien sætter grænser, når eleverne går i køkkenerne på Madværkstedet Madspild – her er der nemlig ingen opskrifter, som skal følges til punkt og prikke. Med kyndig vejledning fra Arla Fondens madunderviser afprøver eleverne i stedet idéer, teknikker og sammensætninger, for på den måde at blive klogere på madspild. Den afprøvende tilgang lærer dem, at forskellige rester og overskudsråvarer kan blive til utallige af retter, hvis bare der krydres med en god håndfuld kreativitet. Og netop dét er vigtigt. ”I Arla Fonden har vi stor erfaring med at lade børn og unge finde på, smage til og prøve sig frem. Netop den metode giver dem både lyst til at lave mad og skaber en frihed i køkkenet, som er helt afgørende, når vi alle skal undgå madspild nu og i fremtiden” lyder det fra Arla Fondens direktør, Sanne Vinther.
Madværkstedet Madspild og madspildsfakta
Madværkstedet Madspild er Arla Fondens nyudviklede undervisningsforløb, hvor klasser i 4 sammenhængende lektioner får besøg ude på skolen af en underviser fra Arla Fonden. Tilberedning af råvarer, der ofte ender i skraldespanden er omdrejningspunktet, hvormed eleverne tager et vigtigt skridt mod at kunne forvandle rester og overskudsråvarer til nye lækre måltider. De går altså ikke kun mætte fra Madværkstedet Madspild – de går også derfra med gode råd, inspiration og redskaber, der kan omsættes til konkret handling i dagligdagen – alt sammen for at reducere madspild.
- I Danmark estimeres det, at der årligt spildes 814 tons fødevarer, der kunne have været spist
- Madspild i danske husholdninger estimeres til at være 247 tons årligt
- Ifølge FN’s verdensmål 12.3 skal der ske en halvering ad madspildet på forbruger- og detailniveau inden 2030
- I en undersøgelse, foretaget af Epinion for Too Good To Go, svarer 46% at de vil mindske deres madspild, som følge af de store prisstigninger, der opleves netop nu
- På verdensplan går næsten 40% af al mad til spilde
Støttet af LB Fonden
Madværkstederne i Silkeborg Kommune er muliggjort af støtte fra LB Fonden. LB Fondens primære formål er at yde støtte til kulturelle, uddannelsesmæssige og/eller forskningsmæssige formål til gavn for undervisningsområdet.
Kilder
Nye tal for madaffald på tværs i sektorer (mst.dk)
Mål 12: Ansvarligt forbrug og produktion | Verdensmålene.dk (verdensmaalene.dk)
Presse & Mediearkiv | Too Good To Go
Driven to Waste Global Food Loss on Farms | WWF (panda.org)