Folkeskolelærer, dagplejer og influencer hyldet for deres engagement i børns madvaner

Syv madhelte blev mandag aften kåret som vindere af Generation Food Award 2023. De gør nemlig et ekstraordinært arbejde for at sikre, at danske børn og unge får sunde og bæredygtige madvaner. Arla står bag prisuddelingen, repræsentanter fra hele fødevarebranchen var med til at hylde madheltene og overskuddet går til Arla Fondens arbejde for selvsamme sag. 

Børnehavelederen, der tager børnene med på madens rejse fra jord til bord. Læreren, der samarbejder med den lokale jægerforening og røgeri om at få fugle og fisk til madkundskabstimerne. Og madinfluenceren, der udvikler opskrifter på Instagram og TikTok i børnehøjde, så alle kan være med.

De var blandt vinderne, da fødevarebranchen mandag den 30. oktober hyldede Danmarks lokale madhelte til Generation Food Award 2023.

Arla stod bag begivenheden, som siden 2017 har fejret de ildsjæle, der arbejder for, at næste generation får sunde og bæredygtige madvaner tidligt i livet.

”Det er utroligt vigtigt for os at hylde de mange ildsjæle, som hver dag gør en positiv forskel for børn og unges madvaner. Både for at skabe motivation til at fortsætte deres fantastiske arbejde, men også for at inspirere andre lokale madhelte til at gøre dem kunsten efter. Det er jeg glad og stolt over, at Arla er en del af,” siger Henrik Lilballe Hansen, landedirektør i Arla Danmark.

Sociale medier er børns største kilde til madinspiration: Børnepanel hyldede madinfluencerne

Ved awardshowet blev der i alt uddelt syv priser. Men i år var der særligt en pris, som gav mere mening end før. En helt ny analyse fra Arla Fonden viser nemlig, at børns absolut største kilde til madinspiration, er sociale medier. Derfor var det i år endnu mere relevant, at Arla Fondens Børnepanel med seks børn i alderen 13-14 år havde indstillet tre madinfluencere til ’Børnenes Pris’.

”Generation Food Award er en fejring af dem, der går den ekstra mil for at give børn sunde madvaner. Derfor er det helt oplagt, at børnene selv har en pris, hvor de takker dem, der inspirerer dem til at gå i køkkenet og lave mad. Madheltene på sociale medier har en positiv indflydelse på børnenes madvaner, og det skal de selvfølgelig hyldes for,” siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden.

Tæt løb og et kæmpe klap på skulderen

Årets vindere blev fundet i syv kategorier, der på hver sin måde hylder de ildsjæle, der gør en forskel for børns madvaner. Udover ’Børnenes Pris’ blev de seks øvrige priser ved årets Generation Food Award kåret af en jury bestående af aktører fra den danske fødevarebranche, herunder Arla Fondens direktør Sanne Vinther, som var juryformand.

”Samtlige nominerede i alle syv kategorier fortjener at blive hyldet for deres store arbejde for at skabe sunde og bæredygtige madvaner hos den næste generation. Det har været utroligt tæt løb, og det kan man kun blive fuld af håb over – for det peger på, at der fortsat er mange madhelte rundt omkring i Danmark. Vi håber bare, at de fortsætter deres fantastiske arbejde,” siger Sanne Vinther.

Alle aftenens priser var sponsoreret af hver deres awardpartner, herunder Danmarks Fiskeriforening, DI Fødevarer, Føtex, Madkulturen, Svansø og Arla selv. Award-partnernes bidrag går ubeskåret til Arla Fondens arbejde med at inspirere børn og unge til gode, sunde og bæredygtige madvaner.

 

Vinderne af Generation Food Award 2023 er:

‘Børnenes Pris’ – uddelses af Arla Fondens Børnepanel

Ildsjæl, som inspirerer børn til at gå i køkkenet og lave mad – udpeget af børnene selv.

Vinderen blev:

  • Karen-Elisabeth Gadtoft – madblogger og kogebogsforfatter. Om Karen-Elisabeth sagde Børnepanelet blandt andet: “Hun er meget personlig i sine videoer og kommer med mange gode råd.”

De øvrige nominerede var:

  • Casper Sobczyk – kok og restaurantejer
  • Rasmus Smedstrup – madblogger

    ‘Årets Råvarerinspirator’
    – Awardpartner føtex

Ildsjæl, som inspirerer børn og unge til at træffe valg om råvarer med omtanke for dem selv og klimaet.

Vinderen blev:

  • Mia Krogh Andersen, køkkenansvarlig, Børnehuset Mælkevejen, Randers

De øvrige nominerede var:

  • Mette Refshauge Foged, biolog og udeskolevejleder, Karpenhøj Naturcenter, Knebel
  • Mette Andersen, køkkenmedarbejder, Rårup/Skjold Fællesinstitution

‘Årets Madformidler’ – Awardpartner Madkulturen

Ildsjæl, som gennem en stærk formidling arbejder for at fremme bedre madvaner blandt børn og unge i grundskolen.

Vinderen blev:

  • Mette Hauge Falkø, madkundskabslærer, Ebeltoft Skole

De øvrige nominerede var:

  • Gitte Madsen, madkundskabslærer, Lynghedeskolen, Grindsted
  • Natascha Laebol Kylbo, madkundskabslærer, Glamsbjergskolen

‘Årets Fællesskaber’ – Awardpartner Dansk Industri Fødevarer

Ildsjæl, som bruger maden og måltidet til at skabe stærke fællesskaber blandt børn og unge.

Vinderen blev:

  • Jacob Raunsgaard, kok og blæksprutte, Sambiosen, Samsø

De øvrige nominerede var:

  • Svend Erik Jacobsen, formand, Red Barnet Ringsted
  • Ann-Katrine Aasberg Kjærnø, lærer og kantinemedarbejder, Herstedvester Skole, Albertslund

‘Årets Stjerneskud’ – Awardpartner Danmarks Fiskeriforening

Ildsjæl, som inspirerer børn og unge til at dykke ned i havets spisekammer.

Vinderen blev:

  • Brit Østergård Olsen, dagplejer, Ebeltoft

De øvrige nominerede var:

  • Rikke Stjerne, lokal iværksætter og ’fiskerkone’, Frederikshavn
  • Mai Manaa, turistchef, Destination Nordvestkysten, Thy

‘Årets Smagsgiver’ – Awardpartner Svansø

Ildsjæl, som gør børn nysgerrige på at bruge alle deres sanser, når de smager efter og smager til.

Vinderen blev:

  • Michael Jensen Holm, kok, Kalvebod Fælled Skole

De øvrige nominerede var:

  • Heidi Østergaard Poulsen, køkkenmedarbejder, Klemensker Børnehus
  • Charlotte Moeskjær, køkkenmedarbejder, Institutionen Himmelbuen, København NV

Hovedprisen ‘Årets Madsjæl 2023’ – Awardpartner Arla

Madsjæl, som gør en ekstraordinær forskel for børn og unges madvaner.

Vinderen blev:

  • Britta Johnsen, stifter og pædagogisk leder, Svalebækgård Landbørnehave, Haslev

De øvrige nominerede var:

  • Birgitte Schnack Nielsen, klinisk diætist på børneafdelingen, Roskilde Sygehus
  • Lene Sebald, køkkenmedarbejder, Børnehuset Egmontgården, Viby J