Arla Fondens Risengrødsguide

Julehjerter, juletræer, julesmåkager og masser af risengrød! Så kan julen bare komme.

Julen er hjerternes fest, og ingen jul uden risengrød. Risengrød er den hyggeligste julespise, der kan nydes hele december. Måske I allerede har en tradition for at spise risengrød på bestemte dage i julen?

Risengrød er nemt at lave, hvis du bare sørger for at holde godt øje med grøden, mens den koger. Risengrød koges på mælk, og det brænder nemt fast i bunden af gryden, hvis du ikke er flittig med grydeskeen.

Sæt julemusik på eller find din yndlings julefilm frem – så kan du stå og hygge dig i køkkenet, mens du rører rundt i risengrøden, så den bliver helt perfekt. Det kræver lidt opmærksomhed og koncentration at koge risengrød, men det kan nemt gøres julehyggeligt at stå i køkkenet og holde øje.

Har du lyst til at prøve lidt anderledes topping til din risengrød end kanelsukker og smør, så finder du inspiration og gode ideer lidt længere nede i opskriften.

 

Arbejdstid: Cirka 1 time
Mængde: Til 4 personer

 

Det skal du bruge

Risengrød

  • 2 dl vand
  • 2 dl grødris
  • 1 liter sødmælk
  • ½-1 lille tsk. groft salt

Topping

  • 2 spsk. stødt kanel
  • 2 spsk. sukker
  • Smør til smørklat – brug rigtigt saltet smør, fx Lurpak

 

Sådan gør du:

1. Kom vandet i en god gryde og lad det koge op – vandet skal boble og være 100 grader varmt.

2. Tilsæt grødrisene, skru lidt ned for temperaturen på komfuret, og lad risene koge i et par minutter, mens du rører forsigtigt rundt hele tiden.

3. Hæld alt mælken i gryden, og skru op til medium temperatur på komfuret.

4. Sæt gerne noget julemusik på, for nu skal du blive i køkkenet og passe på din risengrød og røre i den ofte.

5. Når risengrøden koger (du kan se, at der kommer bobler i overfladen), så skruer du ned for temperaturen på komfuret, så den bare står og simrer. Det betyder, at du kan se, at grøden laver små bobler rundt omkring, og ikke bulderkoger med store bobler over det hele.

6. Kom et låg på gryden, og lad risengrøden simre over lav varme i cirka 40-45 minutter.

7. Rør i din risengrød hvert 5. minut. Det er vigtigt, at du rører helt ned til bunden af gryden, så grøden ikke brænder på.

8. I de sidste 5 minutter af kogetiden er det en god ide at røre forsigtigt rundt i grøden hele tiden – her koger den nemlig nemmere på.

9. Risengrøden er færdig, når den er cremet og grødrisene stadig har en lille smule bid. Grøden bliver mere fast, når den står og hviler, så kog den ikke for tør.

10. Kom salt i risengrøden, og smag den til – måske har din risengrød brug for en smule mere salt? Saltet er med til at fremhæve smagen i grøden, så det er vigtigt, at du smager din risengrød til.

11. Sluk for varmen på komfuret, læg et låg på gryden, og lad din risengrød stå og hvile og samle sig i 5-10 minutter.

12. Rør kanel og sukker sammen. Kom en portion risengrød i hver skål, drys med kanelsukker, og kom en smørklat på toppen. Spis, nyd og rigtig glædelig december.

 

Skal din risengrød være lidt anderledes i år?

Drys din risengrød med friske granatæblekerner (du kan købe et helt granatæble og pille kernerne ud selv, eller købe dem færdige i grøntafdelingen i din dagligvarebutik), lidt sukker og hakkede mandler.

Eller rist lidt kokos på en tør pande til det bliver gyldent, og kom det på risengrøden sammen med frisk mango.

Har du tid og lyst til at gøre endnu mere ud af din topping til risengrøden, så kan du lave en hjemmekogt æblekompot med vanilje og ristede mandler. Eller måske en appelsin-kardemomme sirup, knuste krydderkager og hakkede pistacienødder? Det smager friskt, sødt og julet.

God fornøjelse! 🙂