Få grøntsager til at holde længst muligt

Frugter og grøntsager er den madgruppe, der smides allermest ud af. Hele 42% af madspildet i hjemmene er grøntsager. På Madspildsskolen gøres der derfor meget ud af at fortælle om, hvordan man får mest mulig ud af sin frugt og grønt på en spændende og smagfuld måde – også selvom de er blevet lidt bløde og trætte.

Vi tror nemlig på, at det næsten er unødvendigt at skulle smide en frugt eller en grøntsag ud, da man med et par gode tips og trick, kan få brugt det meste.

GENERELT OM FRUGT OG GRØNT

Det er godt at huske på, at du kan sagtens spise frugt og grønt, som har fået en lille plet pga. af et stød eller lignende. Bare skær pletten væk, og så kan resten af frugten eller grøntsagen stadig anvendes.

Er frugten eller grøntsagen blevet lidt for blød til din smag, handler det blot om at tænke kreativt. Bløde grøntsager er super til supper eller kødsovs, og frugterne kan bruges til smoothies, syltetøj eller frugtgrød.

Forekommer der synlig mug (skimmelsvamp) på overfladen af en frugt eller grøntsag, er det konsistensen på råvaren, der er afgørende for, om den skal kasseres eller ej. Skimmelsvamp trives godt i bløde frugter og grøntsager, så de skal smides ud. De hårde grøntsager, som rodfrugter og kål, kan det være nok blot at skærer det angrebne område væk, og så kan resten af råvaren stadig bruges. Det er vigtigt, at den skal bruges samme dag, og ikke opbevares over længere tid, selvom den er tilberedt.

DEN ULTIMATIVE HELT

Måske tænker man ikke over, at fryseren er en af de vigtigste hvidevarer i køkkenet. Men set ift. madspild, så er der ingen tvivl om, at fryseren er helten over dem alle.

Mange frugter, bær og grøntsager er velegnede til at fryse ned, så længe man er klar over, at de kræver en eller anden form for tilberedning efterfølgende. Så hvorfor ikke fryse den brune banan ned, så den kan bruges i en smoothie eller banankage senere? Eller hvis grøntskuffen i køleskabet gemmer på et par enlige grøntsager, så skæres de bare op og kommes i fryseposer, så de kan bruges senere.

Vupti! Måske er du nu blevet klogere på, hvordan du undgår madspild? Har du lyst til at vide mere af den slags og blive bedre i køkkenet, så er Madspildsskolen nok noget for dig. Vi glæder os til at se en masse nysgerrige børn og voksne til Madspildsskolen i efterårsferien (billetsalget starter d. 29/9).

 

Vild med smag ... er en velsmagende vej mod mindre madspild.
Red osten ... og de andre mejeriprodukter.
Madspildsskolen Hvad kan du forvente?
Copyright 2022 © Arla Fonden

Brug af cookiesBetingelserPersonlige oplysninger