Skru op for smagsuniverset

Tilsmagning er afgørende for smagsoplevelsen og vores lyst til at spise vores måltider. Derfor skruer vi på Madspildsskolen helt op for smagsuniverset, når vi laver madspildsretter, så vi har lyst til at spise maden i stedet for at smide dem ud.

Her hjælper det at kende til de fem grundsmage, og hvordan de bruges i madlavningen. Oplever vi en meget velsmagende ret, indeholder den nemlig ofte alle fem grundsmage.

En grundsmag er en unik smag, der ikke kan sammensættes af andre smage.

Grundsmagene er:

SALT – SURT – SØDT – BITTERT – UMAMI

VILD MED SMAG

De fleste mennesker har ca. 5000 smagsløg fordelt ud over hele tungen. Man kan derfor smage alle grundsmage på hele tungen.

Smagsløgene er VILDE med smag, og de skal fodres med masser af smag. Så bliver de nemlig veltilpasse, og det er derfor, det er vigtigt at få smagt maden til. Den samlede besked fra alle smagsløgene – sammen med signalerne fra alle vores andre sanser – fortæller hjernen, hvordan maden smager.

Smagspræferencer er forskellige og personlige, så derfor er det vigtigt, at vi eksperimenterer og prøver os frem til lige præcis den smag, som giver os lyst til at spise maden i stedet for at smide den ud.

Vi har lavet en smagsguide, som kan give dig inspiration til, hvilke råvarer og smagsgivere, du kan bruge i tilsmagningen.

 

HVAD ER SMAGSGUIDEN?

Smagsguiden er et redskab, der understøtter din viden om de fem grundsmage, og hvilke råvarer, der repræsenterer de forskellige smage. Samtidig giver den indsigt i, hvordan de fem grundsmage gensidig påvirker hinanden, når maden smages til.

 

Vupti! Måske er du nu blevet klogere på, hvad du kan bruge til at tilsmage din mad? Har du lyst til at vide mere af den slags og blive bedre i køkkenet, så er Madspildsskolen nok noget for dig. Vi glæder os til at se en masse nysgerrige børn og voksne til Madspildsskolen i efterårsferien (billetsalget starter d. 29/9).

 

Quiz med! Hvilke myter er sande og falske?
Grønt der holder ... længere end du tror.
Vild med smag ... er en velsmagende vej mod mindre madspild.
Copyright 2022 © Arla Fonden

Brug af cookiesBetingelserPersonlige oplysninger