Årets rapport

Her kan du snart læse Børn, Unge og Mad 2025

”Det er min vurdering, at rapporten Børn, Unge og Mad bidrager med nye, spændende og opsigtsvækkende resultater ud fra et velovervejet undersøgelsesdesign med de forbehold, som altid vil være gældende med den valgte metode.”

Velkommen til
Børn, Unge og Mad 2025

Børn, Unge og Mad er Arla Fondens årlige rapport, der tager temperaturen på børn og unges forhold til mad og madlavning. Det er rapporten, hvormed vi bringer børnenes stemmer helt i front. Vi spørger nemlig børn i alderen 10-15 år om deres egne erfaringer med, holdninger til og tanker om mad og madlavning – og alt det der ligger i umiddelbar forlængelse heraf. 

KAPlTEL 1: MADLAVNING

8 ud af 10 børn kan godt lide at lave mad

“Forældrenes og børnenes travle hverdag kan være en stor barriere for at få børnene mere involveret i køkkenet.”

ALICE GRØNHØJ, LEKTOR VED MAPP CENTRE, AARHUS UNIVERSITET

KAPITEL 2: MÅLTIDSMØNSTRE OG MAD I SKOLEN

31 % spiser mindst tre mellemmåltider om dagen

“Det som kendetegner mellemmåltiderne, er, at de ofte indeholder mere sukker end hovedmåltiderne.”

NATASHA SELBERG, ERNÆRINGSFAGLIG CHEFKONSULENT, HJERTEFORENINGEN

KAPITEL 3: MADEN OG DE SOCIALE RELATIONER

54 % hygger sig med sine forældre, når de er med i køkkenet

“Madlavning i hjemmet giver børn en værdigfuld oplevelse af fællesskab og læring.”

SIDSE SCHOUBYE ANDERSEN, SOCIOLOG OG LEKTOR, WESTERN NORWAY UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES

KAPITEL 4: MOD OG NYSGERRIGHED PÅ MAD

Halvdelen af børnene er blevet kaldt kræsen inden for det seneste år

“Vi hjælper ikke børn til at blive mere nysgerrige på mad ved at stemple dem som kræsne. Tværtimod risikerer vi at skabe en negativ fortælling, hvor barnet selv begynder at tro på, at det ikke kan lide ny mad.”

SANNE VINTHER, DIREKTØR, ARLA FONDEN

”Det er min vurdering, at rapporten Børn, Unge og Mad bidrager med nye, spændende og opsigtsvækkende resultater ud fra et velovervejet undersøgelsesdesign med de forbehold, som altid vil være gældende med den valgte metode.”

Udførelse

Børn, Unge og Mad er Arla Fondens rapport. Rapporten designes, tilrettelægges og bearbejdes af researchbureauet Silverlining Research. Rapporten er baseret på en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse, som distribueres til 10-15 årige børn via Arla Fondens partnerskoler samt Norstats onlinepanel.

Jacob Højgaard Christensen, lektor ved Danmarks Universitet for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet, er konsulent på rapporten.